Cărți recomandate

POTRIVITE ORICUI

1. Copiii adulți ai părinților imaturi emoțional

‘Am totul. Ar trebui să fiu fericit. Dar oare de ce mă simt atât de rău?’

Îți sună cunoscut? Pusesem această întrebare la story pe Instagram. Spre suprinderea mea, am primit 85% de DA. Am spus ulterior că aceasta este confuzia clasica a unei persoane ale cărei nevoi fizice au fost asigurate în copilărie, în timp ce nevoile sufletești au fost si continuă să fie ignorate.

Pentru că subiectul a stârnit interes și mi s-au cerut recomandări, am ales să adaug cartea asta în acest top al cărților recomandate. Asta pentru că atât întrebarea, cât și explicația se regăsesc aici. Așadar, las mai jos câteva cuvinte și îți urez lectură plăcută.

Dacă ai fost crescut de un părinte imatur emoțional, indiferent și egocentric, ai experimentat, cu siguranță, sentimente ca: furie, singurătate, trădare sau abandon. Aceste rani pot fi însă vindecate, iar tu poți să începi o noua viață. În această carte, care sparge tiparele cunoscute, psihologul clinician Lindsay C. Gibson descrie natura distructiva a părinților imaturi emotional. Eliberându-te de povara unor părinți imaturi emotional, vei putea să-ți descoperi adevăratul sine, îți vei putea controla atitudinea fata de acestia si vei evita viitoarele dezamăgiri. În cele din urma, vei învăța cum poți să-ți creezi relații noi, pozitive, satisfăcătoare, pentru a putea avea, în sfârșit, o viață fericită.

AICI GĂSEȘTI CARTEA

2. Secretele minții de milionar

Dați-mi 5 minute și… vă pot prezice viitorul financiar pentru tot restul vieții! Iată ce ne spune T. Harv Eker în cartea de față. Un om remarcabil, care a lansat multe afaceri și a dat faliment de nenumărate ori – până când a înțeles că trebuie să-și schimbe gândirea. Odată ce a realizat acest lucru, în câțiva ani, a devenit milionar. 

Ceea ce credem despre bani și despre succes, în general, este tiparul nostru financiar. Dacă tu nu ești mulțumit de statutul tău în momentul de față, primul pas spre o viață mai bună este acela de a schimba felul în care gândești. 

Citind cartea, mi-am dat seama care sunt limitările mele cu privire la bani, de unde provin și cum să le schimb. Lucrurile s-au îmbunătățit (chiar în timp ce lecturam) și în plan fizic, și de aceea o recomand cu multă încredere.

Concluzia: Dacă nu ești mulțumit cu situația ta financiară din prezent, cartea asta e un must.

AICI GĂSEȘTI CARTEA

3. Inteligență pozitivă

De ce doar 20% dintre oameni și echipe își ating adevăratul potențial și cum îl poți atinge și tu pe al tau.

Ori de câte ori mi s-a cerut o recomandare de carte, Inteligență pozitivă a fost prima pe listă. Asta pentru că i se potrivește absolut oricui, te face să înțelegi mai bine care sunt blocajele tale, atât în carieră, cât și în viața personală și, cel mai important, cum să le rezolvi.

Majoritatea blocajelor pleacă din copilarie, iar fiecare circumstanță (negativă) în care te-ai aflat a dus la apariția anumitor sabotori. Interesant este faptul că rolul acestor sabotori în momentele respective era acela de a te proteja. Ce nu știe încă mintea este faptul că tu acum nu mai ești copil și te poți proteja astfel încât să nu existe reprecursiuni negative în prezent.

În carte vei găsi metode de a deveni conștient de sabotori și exerciții prin care și tu să faci parte dintre acei 20% care își ating potențialul maxim.

Iar înainte de a lăsa orice gând să te împiedice din a face această carte următoarea ta lectură, vreau să știi că sabotorilor tăi nu le place să iasă din zona de confort, deci reticența e normală. Dar cât timp tu vrei să schimbi ceva în viața ta, e nevoie să schimbi și acțiunile pe care le faci.

AICI GĂSEȘTI CARTEA

4. Cele 5 limbaje ale iubirii

Căsniciile nefericite se datorează adesea unui motiv simplu, dupa părerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. In experiența sa de peste 30 de ani în calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile și contactul fizic. Cartea le abordează pe fiecare in parte, într-un stil accesibil, din care nu lipsește umorul.

Dacă vrei să înțelegi mai bine oamenii din jur, de unde pornesc conflictele, în general, și cum să eviți pe viitor acest lucru, asta este cartea pe care vrei să o citești.

Atenție! Personal consider că sfaturile date de autor pot fi aplicate în orice tip de relație, nu doar în cele romantice: de la relația cu părinții, până la cea cu colegii de muncă.

Pe mine m-a ajutat să în primul rând să mă cunosc mai bine pe mine. Consider că relația cu noi înșine dă tonul relațiilor cu cei din jur.

Una dintre ideile principale din carte este aceea că iubirea este o alegere – iar eu rezonez complet cu afirmația asta.

Concluzia: vrei relații mai aromonioase? Cartea asta e prioritară.

AICI GĂSEȘTI CARTEA

5. Mindware. Instrumente pentru o gândire inteligentă

Conceptele științifice și filosofice pot schimba modul în care rezolvăm problemele, ajutându-ne să ne gândim mai eficient la comportamentul nostru și la lumea în care trăim.

Richard E. Nisbett este profesor de psihologie la University of Michigan și unul dintre cei mai respectați psihologi la nivel mondial.

Această carte revoluționară ne arată cum să tratăm problemele obișnuite astfel încât să li se aplice principii științifice și statistice.

Rezultatul este un ghid practic al instrumentelor de bază ale gândirii, instrumente care pot fi folosite ușor pentru a lua cele mai bune decizii profesionale, în afaceri și personale.

Personal, când am citit această carte am avut multe momente de ahaAm ajuns să-mi înțeleg mai bine acțiunile și, implicit, să iau decizii mai bune.

O recomand oricui dorește să-și îmbunătățească viața pornind de la înțelegerea principiilor după care funcționăm. Și înainte de a întreba, da – este o carte pe care o poate înțelege oricine.

AICI GĂSEȘTI CARTEA

6. Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent.

Metodele din cartea de față au fost testate de peste 15 milioane de cititori de pe cinci continente, pe parcursul a trei sferturi de secol. Volumul de față a ajuns, cu timpul, să fie cea mai vândută carte motivațională publicată vreodată.

Și nu mă mir de ce. Din punctul meu de vedere, este un ghid pe care orice individ, de oriunde ar fi, indiferent de cariera pe care o are (sau o dorește), ar trebui să îl citească. 

Sfaturile lui Dale Carnegie conțin:

  • cum să deveniți un interlocutor agreabil
  • de ce e bine sa faceți complimente dezinteresate
  • când e cazul să vă retrageți dintr-o dispută
  • ce anume trezește dorința de cooperare a partenerilor
  • cum sa faceți o bună impresie de la prima întâlnire
  • cât de important e zâmbetul
  •  cum să adresați critici fără sa provocați resentimente
  • unde se termina sinceritatea si începe brutalitatea — și multe altele.
AICI GĂSEȘTI CARTEA

7. Cel mai bogat om din Babilon

Folosind un limbaj la fel de simplu, dar și de profund, precum cel biblic, acest ghid de înțelegere a lumii financiare ne schițează o cale sigură spre prosperitate și, implicit, spre fericire.

Totodata, ne ajută să înțelegem problemele financiare cu care ne confruntăm, oferindu-ne și o soluție ce ne va călăuzi pe durata întregii vieți.

Cel mai bogat om din Babilon este, într-adevăr, o carte care ar fi bine să treacă prin mâinile (și mințile) oricui aspiră la o viață mai bună. Este scrisă pe înțelesul tuturor și consider că i se poate potrivi oricui, indiferent de momentul în care se află. De aceea este și una dintre cărțile pe care o ofer cadou cu orice ocazie prietenilor mei.

Mi se pare că este un melanj perfect între dezvoltarea financiară și cea spirituală, probabil acesta fiind și motivul succesului său.

Iată câteva lucruri pe care le vei învăța: cum să-ți dezvolți abilitățile,  cum să economisești bani, cum să investești banii mai departe, dar și cum să-ți dezvolți cercul de prieteni și cunoștințe.
 

Concluzia: aceasta este o altă carte care e un must pentru oricine.

AICI GĂSEȘTI CARTEA

8. Tehnici de citire a chipului

Arta citirii chipului indică: trăsăturile specifice de caracter ale individului, modul în care evenimentele din timpul vieții i-au șlefuit personalitatea, și deciziile pe care acesta este predispus să le ia în viitor.

Cuvintele pot fi nesincere, gesturile pot fi înșelătoare, însă fața niciodată nu minte!

Am rămas plăcut surprinsă de această carte, iar asta pentru că m-a ajutat să mă cunosc mai bine pe mine, în primul rând. Pentru a-i testa veridicitatea, am căutat să compar trăsăturile de caracter ale persoanelor pe care le cunosc cu ceea ce e prezentat în carte că ar trebui să spună diverse aspecte de pe chipul lor. În majoritatea cazurilor, ceea ce scrie Suada a fost confirmat. Spun majoritatea, pentru că, chiar în carte este specificat faptul că e nevoie ca trei trăsături să povestească despre același lucru pentru a putea fi luată în considerare. Până la urmă, așa ar trebui să fie în orice, nu? Orice informație să fie verificată din trei surse diferite.

Cert este că, imediat ce am deschis cartea, timp de câteva zile, nu am făcut altceva decât să o studiez. Mi se pare că astfel de cunoștințe pot fi asul din mânecă în multe contexte, iar eu am ales să fiu sigură că e acolo oricând am nevoie.

O recomand oricărei persoane care e pasionată de cunoaștere, și mai ales, de cunoașterea individului, în general.

AICI GĂSEȘTI CARTEA

9. Secretul libertății. Diavolul păcălit

Dacă luăm drept realitate ceea ce are un anumit efect asupra noastră, atunci putem spune că Diavolul este cât se poate de real. Potrivit lui Hill, el este responsabil pentru toate gândurile, sentimentele și atitudinile noastre dăunătoare. Odată conștientizat acest lucru, ne eliberăm și putem îmbrățișa credința în bine. În urmă cu opt decenii, când a fost scrisă, lectura cărții ar fi zguduit prea tare moravurile vremii, motiv pentru care a fost publicată abia în anul 2011. În prezent, volumul aduce în prim-plan exact confruntarea de care avem nevoie pentru a ne opune răului din viața noastră.

Cartea a pus în cuvinte o parte dintre bănuielile pe care personal n-am îndrăznit de multe ori să le verbalizez. Odată înțelese anumite aspecte, e mai simplu să faci față a ceea ce se întâmplă în jur și să devii stăpânul propriilor gânduri și acțiuni.

Nu e o carte pentru toată lumea, e doar pentru cei care, de-a lungul vieții lor, s-au întrebat prea des ‘De ce?’ și au primit prea rar răspuns.

Așadar, dacă te consideri îndeajuns de pregătit pentru o nouă perspectivă asupra a ceea ce trăim, poți începe cu această carte.

AICI GĂSEȘTI CARTEA

PENTRU FEMEI

1. Cum să-ți faci soțul milionar

Recunosc că inițial am avut o reticență în a trece această carte pe listă, iar asta pentru că informațiile și tehnicile din ea sunt cât se poate de puternice. Nu este o lectură pentru oricine, dar mai ales – nu este o lectură pentru cei care nu cred în spiritualitate. Tocmai de aceea nici nu mi-aș dori ca (forța ei) să ajungă în mâinile cuiva care nu o apreciază.

Deși titlul pune accent pe soț, cartea, în sine, i se adresează oricărei femei, indiferent de statusul relației sale (da, inclusiv pentru cele care nu sunt într-o relație).

Este un ghid despre feminitate, care va ajuta orice femeie să-și înțeleagă forța, rostul și esența.

Personal am aplicat din tehnicile enumerate în carte, iar rezultatele au fost pe măsură.

Atenție: Indiferent ce crezi, ai dreptate. Așadar, dacă nu crezi în puterea ta de creație, nu are rost să cumperi această carte. În schimb, îți recomand să o oferi cadou oricărei femei importante din viața ta care-și dorește MAI MULT.

(Cartea o găsești atât în Cărturești, cât și la cei de la Libris.)

AICI GĂSEȘTI CARTEA